Periodiek leggen wij een actuele stelling voor aan het ‘Panel van 1.000 Hilversummers’. Het panel waarmee PvdA Hilversum haar inwoners een stem wil geven in de lokale politiek. Ook deze maand zijn wij weer erg benieuwd naar uw mening.

Een schokkend nieuwsfeit van een antisemitische daad in Hilversum

Vorige week is het bericht “Hakenkruis gekrast op auto Joods gezin” van RTVNH bekend geworden. Uit het nieuwsbericht blijkt dat bij het slachtoffer teleurstelling is ontstaan over het handelen van de politie. Een woordvoerder zegt tegen de krant dat aangiftes van antisemitisme ‘zeer serieus’ worden genomen, maar dat het ongebruikelijk is om een agent langs te sturen als de daders niet zijn gezien.

Dit breng ons bij de stelling van de maand:

De verslaggeving van dit bericht was aanleiding voor PvdA Hilversum hier vragen over te stellen en voor te leggen aan onze burgemeester, die verantwoordelijk is voor de veiligheid in Hilversum. Hoofdvraag is of er bij discriminatoir geweld actiever moet worden opgetreden. Niet alleen omdat bijvoorbeeld een relatieve kleine vernieling heel veel impact maakt op het slachtoffer, maar ook op diegene die zich met het slachtoffer identificeert.

Doe ook mee aan de discussie

Wij zijn benieuwd naar uw mening. Moet de gemeente in dit soort gevallen actiever optreden? Of wellicht bent u van mening dat de politie in haar algemeenheid actiever moet optreden. U kunt t/m 13 december stemmen.

8 Comments, RSS

 • Robert

  says on:
  9 december 2016 at 23:54

  Zeker als het rasisme is tegen de autochtone bewoners zoals Joden en Chistenen. Als is elke vorm van rasisme natuurlijk verwerpelijk, dat mag geen discussie zijn.

 • jan van der Heide

  says on:
  10 december 2016 at 00:15

  Als we niet uitkijken zijn we straks asielzoekers in ons eigen land en dat mag niet gebeuren.
  dus hard optreden.

 • Joop

  says on:
  10 december 2016 at 01:12

  Feit is dat door bureaucratisering, reorganisatie op reorganisatie en bezuinigingen (nota bene onder verantwoordelijkheid van ‘law and order’-partij VVD) de politie het werk nauwelijks meer aan kan. Maar dit gezegd hebbende, moet discriminatie extra stevig worden aangepakt. Racisme en aanverwante vormen van agressieve, stupide haat jegens alles wat anders is, ongeacht wie het slachtoffer is (moslims, joden, homoseksuelen, vrouwen), moeten keihard worden aangepakt. Als we laks worden ten aanzien van groepshaat zetten we onze beschaving op het spel.

 • Willem

  says on:
  10 december 2016 at 12:20

  Volgens mij was er sprake van een éénmalig niet adequaat optreden. Kan gebeuren, laten we de zaak niet op de spits drijven.

 • Hans

  says on:
  10 december 2016 at 14:26

  Iedere vorm van kriminaliteit is kriminaliteit. Als mijn auto bekrast wordt wil ik graag dat de politie even hard optreed als bij bekrassing van een andere auto met hakenkruis. In beide gevallen is opzet in het spel en in beide gevallen zijn er gedupeerden. Zou vreemd zijn als het hele korps achter het hakenkruis aan gaat en mij laat zitten.

  • Wim Klaassen

   says on:
   12 december 2016 at 11:21

   Hans geeft op 10 december precies mijn mening weer waarom ik tegen deze stelling ben.

 • Eduard

  says on:
  12 december 2016 at 13:12

  Misschien hoefde er geen agent heen, maar mijns inziens is aanbod van slachtofferhulp in elk geval van racistisch getint gedrag nodig. Meestal duurt dat een tijdje, in mijn ervaring, misschien kan dat sneller?

  • Durk

   says on:
   12 december 2016 at 14:13

   Goede opmerking. Slachtofferhulp zou hier zeker een rol in kunnen spelen!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*