Periodiek leggen wij een actuele stelling voor aan het ‘Panel van 1.000 Hilversummers’. Het panel waarmee PvdA Hilversum haar inwoners een stem wil geven in de lokale politiek. Ook deze maand zijn wij weer erg benieuwd naar uw mening.

Het stationsgebied wordt aangepakt

Tijdens de raadsvergadering van december 2016 heeft de raad een visie op het stationsgebied vastgesteld. Deze visie omvat vele veranderingen op het gebied van ruimte en verkeer en het is lastig om over het geheel een uitspraak te doen. Eén belangrijk aspect, waarover wij u graag horen, is het toevoegen van detailhandelruimte en woningbouw op de locatie van het voormalig GAK-kantoor en het tegenoverliggende vrije veld.

Dit brengt ons bij de stelling van de maand:

PvdA Hilversum heeft haar overweging geuit of het nou echt zo’n verbetering is om één van de weinige open gebieden in het centrum te bebouwen. Nu de gemeente toch het GAK-kantoor wil slopen, dient zich de kans aan om juist iets heel anders met het gebied te doen.

Doe ook mee aan de discussie

Is bebouwing de beste optie voor het stationsgebied? Is meer ruimte voor detailhandel nu echt nodig? Daarentegen wordt 1/3e van de woningbouw wel weer sociaal. Maar weegt dat op tegen het belang van de ruimtelijke kwaliteit? Wat is volgens u de beste invulling van het stationsgebied? U kunt stemmen t/m 28 februari.

12 Comments, RSS

 • Jelle Harder

  says on:
  24 februari 2017 at 21:43

  Altijd goed zou je denken als er meer detailhandel komt. Levert vast wel weer wat banen op. Maar het is veel meer waard als de entree van Hilversum vanuit het station een uitnodigende ruimte wordt. Niet weer een volgepropt stuk grond maar ruimte die je graag betreden wilt, waar je een zekere vrijheid voelt. Een groene ruimte vooral waar het goed toeven is en je daardoor ook vanzelf de stad in wilt lopen om te zien wat Hilversum nog meer te bieden heeft.

 • Dick van Hees

  says on:
  24 februari 2017 at 22:15

  Maar dan. Zal de gemeente ook cultuur activiteiten moeten willen ondersteunen. Subsidie kraan open dus

 • Ernst-jan

  says on:
  24 februari 2017 at 22:31

  Gezien de huidige ontwikkelingen in de retail en de vele leegstand is het toevoegen van nog meer detailhandel geen optie. Dit leidt tot versnippering. Invulling met groen en cultuur is een goed alternatief. Mogelijk aangevuld met een medische cluster

 • Johan van Gans

  says on:
  24 februari 2017 at 22:44

  Het centrum hééft al zo weinig groen… DIT is dé uitgelezen kans!

 • Rein Schipper

  says on:
  25 februari 2017 at 02:34

  Voor de bouw van het Aloysius College zijn indertijd 28 van de oudste en grootste bomen binnen de Centrumring gerooid. Dat was in mijn ogen al een onbegrijpelijke afweging, maar het is gebeurd.

  Elders binnen de Centrumring dan bomen herplanten – wat ter plekke onvoldoende is gebeurd – is een goeie zaak. Temeer daar de behoefte aan detailhandel in deze tijd van online bestellen steeds meer afneemt. (Iets wat ik op zich ook betreur, maar het is niet anders.)

  Strikt genomen valt het Stationsgebied (net) buiten de Centrumring, maar kan daar in dit geval wel bij gerekend worden naar mijn idee.

 • U. Oehlschlagel

  says on:
  25 februari 2017 at 09:36

  Het centrum heeft niet alleen weinig groen, het heeft bijzonder weinig groen. Kijk eens naar de bestaande pleinen: het kerkplein, het plein voor het station, het plein bij Gooiland, bij het Filmtheater en nu recent het nog in te wijden Langgewenst – ik zie daar bestrating met her den der een boom … Maar groen is toch echt iets anders. Dus: open laten die ruimte die er zal komen en geheel beplanten.

 • Jan van der Heide

  says on:
  25 februari 2017 at 12:54

  Ik zou graag zien dat er veel groen word geplaatst, maar het plein moet wel zo ingericht worden dat er een ijsbaan geplaatst kan worden, tevens dus een ruimte voor andere evenementen. Ook als je van uit station de stad in gaat dat je het gevoel krijgt hier is over nagedacht. Geen tunnel vanwege overlast. De oversteek geeft aan dat je het dorp ingaat, want de Schapenkamp is niet meer weg te denken.
  Dus geen winkels met woningen er boven, laten we het open houden.

 • Piet Smit

  says on:
  25 februari 2017 at 13:49

  Hilversum heeft de pretentie om een beetje stad te zijn en dat vind ik ook een goed streven en niemand wil in een parkje aankomen als hij met de trein naar Hilversum komt. Dan moet ie maar uitstappen bij Hilversum Sport PARK of Hilversum Media PARK. Grote open ruimten genoeg, wat dacht je van het Hilversumse “rode plein” het Langgewenst. Wie het oude GAK gebouw tot schroot heeft verklaard is kent zijn klassiekers niet. Het is ontworpen een van de beroemdste Nederlandse architecten.

 • A.van Asselt

  says on:
  25 februari 2017 at 18:42

  Laten we het vooral open houden, met een grote ondergrondse fietsenstalling, en kleinschalige horeca gelegenheden
  zoals vroeger, broodje Pouw en en leuk terras zoals Biersma.

  • Albert van der Heide

   says on:
   25 februari 2017 at 21:10

   Ben het eens met van Asselt ondergrondse fietsenstalling, maar dan wel goed gecontroleerd zo dat niet altijd boordevol
   is, zoals nu de stalling buiten is. Eveneens vindt ik kleinschalige horeca wel op goed. Uiteraard vind ik ook dat er een aantal mooie bomen worden geplaatst

 • Kees Bregman

  says on:
  26 februari 2017 at 20:42

  Ben het helemaal met de stelling eens. Wat sociale woningbouw is okee, maar laat de rest van de ruimte voor groen en cultuur. Een museum naast het station zoals in Groningen zou ik toejuichen. Overigens ben ik van mening dat de overweg dicht moet. Morgen al.

 • Daniel Wichers

  says on:
  26 februari 2017 at 21:50

  Het zou eens tijd worden. Elke keer als Hilversum een gebied oplapt slaan ze de plank mis. De uitvoering wat betreft de manier hoe mensen interactie zouden moeten / kunnen hebben met de omgeving slaan ze over! Een mooi plekje om te zitten, wat groen hier en daar… Het heeft nooit de uitstraling van een “mediastad” waar politiek Hilversum zo naar verlangt. Niet onterecht om zulke ambities te hebben, maar doe het dan goed. Kijk af bij andere steden en doe het na. Daar is geen schaamte in. Wees niet zo arrogant dat je eigen visie de beste is.
  Gooische Brink, de Kei, Station Centraal en nu het marktterrein, ik zie geldverspilling, half werk en goede ideeën slecht uitgevoerd. Ontsla het team wat verantwoordelijk is voor de planning en uitvoering van dit soort projecten en begin eens met een team met ervaring.