Elke maand wordt een actuele stelling of vraag voorgelegd aan het ‘Panel van 1.000 Hilversummers’. Het panel waarmee PvdA Hilversum haar inwoners een stem wil geven in de lokale politiek. Ook deze maand zijn wij weer erg benieuwd naar uw mening.

Inzetten op hoogwaardige nieuwbouwwoningen in het middensegment

Dat is de prioriteit van het college, zoals dat in de begroting 2016 staat. Onder meer op Anna’s Hoeve, Villa Industria, Zuiderheide en Lucent. Daarnaast wil het college met vastgoedeigenaren van 10 (kantoor)panden concrete afspraken over transformatie naar woningen, gericht op het middensegment.

Vraag

Dit brengt ons bij de vraagstelling van deze maand:Binnen de regio is afgesproken dat woningbouw in de drie klassen (sociaal, middelduur, duur) gelijk op moet lopen. Hiermee bevorder je de diversiteit ook het meest en voorkom je segregatie. Wil je dan überhaupt één van de 3 klassen voorrang geven op een andere? De behoefte aan betaalbare sociale woningen is daarentegen het grootst. Er staan ca.30.000 woningzoekenden ingeschreven in de regio, waarvan er ca. 10.000 actief naar een woning zoeken. Mogelijk dat woningen in het middensegment echter ook doorstroming in het betaalbare segment bevorderen. Daarmee zou het ook een oplossing zijn voor de woonbehoefte in het sociale segment.

Doe ook mee aan de discussie!

Wij zijn erg benieuwd naar uw mening. Heeft het college hiermee een juiste keuze gemaakt? Klik op de stelling om uw stem uit te brengen. U kunt stemmen t/m 10 november.

16 Comments, RSS

 • Puck Kerkhoven

  says on:
  7 november 2015 at 08:35

  Sociaal natuurlijk. Er staan genoeg midden en dure huizen in het Gooi. De afgelopen jaren zijn er veel te weinig woningen gebouwd. Nu moet een inhaalslag gemaakt worden. Eerst moet de acute nood worden geledigd, en dat is bij de intreders. Die zitten toch al zo klem: geen vaste banen meer, banken die dan geen hypotheken willen verschaffen. Zelfs verhuurmakelaars vragen al om loonbriefjes tot meer dan een jaar terug.
  Ik heb nog nooit horen klagen dat er te weinig midden en dure woningen zijn. Die hele doorstroomgedachte is leuk bedacht, maar hij blijkt in de praktijk niet te werken. Mensen blijven zitten waar ze zitten. De duurdere huizen gaan veelal naar Amsterdammers met kinderen en geld, die groter willen gaan wonen. In zo’n geval komen hier in het Gooi geen goedkope woningen vrij. Typisch een poldercompromis, alle partijen tevreden, behalve de instappers, die letterlijk in de kou staan. Waar ligt onze solidariteit?

 • Rikus visser

  says on:
  7 november 2015 at 09:40

  Ik zou juist ouderenhuisvesting starten zodat deze doelgroep kan doorstromen. Tegen normale huur. Dan komen er veel eengezinswoning of grote woningen beschikbaar. Daarna bouwen voor middensegment.

 • B vd tas

  says on:
  7 november 2015 at 10:32

  Slechte vraagstelling en erg gekleurd. Is er echte sprake van duidelijke prio of zijn de voorbeelden bewust gekozen? En wat zijn de argumenten van het college om dit te doen? PvdA ga je schamen.

  • Durk

   says on:
   7 november 2015 at 11:23

   Beste Barry,

   Dit panel is bedoeld om op leuke en fatsoenlijke wijze met elkaar het gesprek te voeren. Dus als er onduidelijkheid is, hoef je er slechts om te vragen

   In de begroting worden qua woningbouw 2 punten benoemd.

   Het eerste punt qua woningbouw zijn alle voorbeelden die in de toelichting benoemd zijn..

   Het 2e punt is een sociale woningbouw opgave van 100 woningen. Dat is een akkoord van de raad voor de gehele raadsperiode. Dit komt gemiddeld neer op 25 woningen per jaar, als ze het al halen. Want we zitten al op de helft en tot nu toe is er nog niks definitief. Met de regio is een afspraak dat er zo’n 225 woningen per jaar moeten komen, waarvan 1/3e sociaal. Hieruit maken wij op dat daar de prioriteit dus niet ligt.

   Bedankt voor je vraag. Het geeft ons de kans het beeld nog wat duidelijker neer te zetten. Hopelijk is met deze toelichting voldoende helder.

 • J.v.d.Heide

  says on:
  7 november 2015 at 11:10

  ik zou graag willen dat er woningen worden gebouwd voor ouderen, en dan gelijkvloers en betaalbaar, dan krijg je een doorstroming waar iedereen tevreden mee kan zijn.en als dat ook nog gelijkvloers is dan hoeft er ook geen traplift geplaatst te worden dan bestaat de mogelijkheid dat je ouderen daarmee helpt om er over na te denken. [MAAR] het moet wel BETAALBAAR BLIJVEN.

  • L.Honderd

   says on:
   7 november 2015 at 16:57

   Mee eens; die betaalbaarheid kan zowel voor huur- als voor koopwoningen zijn.

 • J.Camfferman

  says on:
  7 november 2015 at 11:59

  Sociale woningbouw en levenswoningen zodat jonge mensen hun plek in de maatschappij kunnen in nemen en ouderen kunnen doorstromen naar woningen waar ze goed en makkelijk verzorgd kunnen worden tot aan hun dood

 • Marjet

  says on:
  7 november 2015 at 15:06

  1 sociaal; 2 betaalbaar voor ouderen; 3 middelduur.

 • Marjet

  says on:
  7 november 2015 at 15:08

  Waarom wordt een vraag als deze niet aan het panel voorgelegd vóór de prioriteiten en de plannen worden vastgesteld. Lijkt me democratischer en veel praktischer. Hoeft er waarschijnlijk minder bijgesteld te worden

  • Durk

   says on:
   8 november 2015 at 10:49

   Dag Marjet,

   Dat zou heel mooi zijn. Maar ik denk niet dat het college haar plannen nog bij zal stellen hoor 🙂

   Wat wij nu kunnen doen is aandacht blijven vragen voor wat wij belangrijk vinden.

 • Groeneveld

  says on:
  7 november 2015 at 15:12

  Uiteraard moeten wachtlijsten in de hele woningmarkt opgelost worden. Doorstromen is ook nog eens lastig aangezien er buiten de sociale huur geen noemenswaardige huurmarkt is.

 • Jeroen Pool

  says on:
  7 november 2015 at 15:57

  Los van de vraag voor welk segment gebouwd moet worden, is de invalshoek duurzaamheid van belang. Bekend is dat laagverdieners relatief veel an energie kwijt zijn per maand. Energieneutraal bouwen haalt dat verschil weg, en bevordert dus de verklein van afstanden tussen meer en minder begunstigden. Nul-Op-De-Meter woningen werken daarmee egaliserend, huurders en starters kunnen zich daardoor meer veroorloven qua huur- of koopprijs. HilverZon, de nieuwe duurzame energie coöperatie die Hilversum rijk is (zie http://www.hilverzon.nu), zet zich daarvoor in. De PvdA hopelijk ook!

  • Hippie

   says on:
   3 mei 2016 at 10:16

   This ingshit’s just the way to kick life into this debate.

 • Cees Nijhuis

  says on:
  7 november 2015 at 16:21

  Bij woning bouw is extra aandacht voor oudere die zelfstandig kleiner kunnen en willen willen wonen tegen betaalbare huur.
  Op die manier komen grotere woningen voor gezinnen vrij

 • Ton LUITING

  says on:
  7 november 2015 at 16:53

  Meer sociale woningbouw !!!!
  En……..de beter verdienenden uit de goedkope huurhuizen !

 • H. Blauwendraat

  says on:
  9 november 2015 at 18:46

  Vanaf 2018 moeten starters op de woning markt 20% eigen vermogen hebben om een huis te financieren. Dit is informatie waar ik nooit iets over lees of hoor en waar volgens mij niemand rekening mee houd, toch is dit informatie dat eind vorig jaar in het ledenblad “dichterbij” van de Rabobank stond. Dit zijn nog de naweeën van de krediet crises.
  Het is niet moeilijk te voorspellen dat dit flinke gevolgen gaat krijgen voor de woning markt omdat iedere starter die een huis wil kopen (vaak jongeren) dan ineens minimaal 40000 euro in hun “kontzak” moeten hebben, (voor een woning van rond de 200000 euro)
  Mijn prognose is daarom, dat de vraag naar huurwoningen echt uit de hand gaat lopen en dat overheden eigenlijk al te laat hierop reageren (wat mogelijk een financiële reden heeft)
  Willen we dat onze kinderen en kleinkinderen ook in onze regio een woning kunnen vinden, zonder dat je vader miljoenen heeft, dan lijkt mij de conclusie niet ingewikkeld.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*