Elke maand leggen wij een actuele stelling voor aan het ‘Panel van 1.000 Hilversummers’. Het panel waarmee PvdA Hilversum haar inwoners een stem wil geven in de lokale politiek. Ook deze maand zijn wij weer erg benieuwd naar uw mening.

Hoe ervaren Hilversummers vlieghinder?

Het platform vlieghinder Gooi-Vechtreek-Eemland rapporteerde over het eerste kwartaal al een toename van het aantal vliegbewegingen over Hilversum. Deze toename lijkt in het tweede kwartaal niet afgenomen te zijn. Met name in Noord- en Oost-Hilversum zijn toch al gauw zo’n 10 vliegtuigen in een uur te horen.

De stelling
Dit brengt ons bij de stelling van de maand:

Sinds 2015 is Hilversum niet meer zelf vertegenwoordigd in de Omgevingsraad Schiphol. Het overlegorgaan waarin wordt gesproken over vlieghinder. Is het toeval dat er binnen een jaar dat Hilversum niet meer deelneemt aan het overleg, het aantal vluchten over Hilversum ineens toeneemt? PvdA Hilversum vraagt zich af of het gewenst is dat Hilversum hier ook weer een stem in krijgt. Daarom zijn wij erg benieuwd of u de vlieghinder als storend ervaart.

Doe ook mee aan de discussie

Wij zijn erg benieuwd hoe u vlieghinder ervaart. Verminderd dit de woonkwaliteit van Hilversum? U kunt stemmen t/m 30 juni.

26 Comments, RSS

 • Monique Born

  says on:
  26 juni 2016 at 15:29

  Ik woon in Hilversum zuid, tegen Loosdrecht aan.
  Ik hoor af en toe een vliegtuig, maar heb er absoluut geen last van.

 • Frank

  says on:
  26 juni 2016 at 15:30

  Tsja. Wonend in het midden van Nederland, ongeveer naast Schiphol mag het een wonder heten dat de overlast zo beperkt blijft als dat het nu is.

  We hebben het echt niet zo heel slecht en vergis je niet hoe belangrijk Schiphol als banenmotor is, ook voor Hilversum.

 • Christine

  says on:
  26 juni 2016 at 15:34

  Het is vooral storend als vliegtuigen ’s nachts heel doordringend langs vliegen en dat gebeurt best wel eens.

 • Wilma Ouwerkerk

  says on:
  26 juni 2016 at 15:45

  Ik ben het helemaal eens met Christine, vooral in de nacht kan het heel storend zijn.
  Overdag ervaar ik het veel minder, alhoewel er vaak helikopters boven ons woongebied hangen ook boven Gooilust zie en hoor je veel helikopters. Iemand anders last ervaren??

 • Ton LUITING

  says on:
  26 juni 2016 at 15:51

  Ik woon in Hilversum-Zuid toen ik hier kwam wonen was het heerlijk stil, nu heb ik ook last van de vliegtuigen en helikopters van vliegveld LOOSDRECHT !!!!!

  • Rene Kloos

   says on:
   29 juni 2016 at 11:57

   Beste Ton,

   De particuliere helicopter (voor zgn rondvluchten) geeft inderdaad veel overlast,
   omdat deze lang boven één gebied kan blijven “hangen” en het geluid van de rotor
   (ongedempt) erg hinderlijk is.
   Klagen bij m.n. Vliegveld Hilversum ( of de Gemeente Hilversum) helpt, is mijn ervaring.

  • Riete D"ollijslager - Wagenmans

   says on:
   29 juni 2016 at 21:01

   Beste Ton.

   Ik begrijp dat iedereen zich op zijn eigen wijze wil recreeren.
   Maar wanneer ik me daar mee bezig hou,b.v.b. langs het Tienhovens kanaal , wordt mij de lol daarvan ook dikwijls ontnomen door het aanhoudend geluid van mensen die zich op een andere manier recreatief bezig houden.
   Met name in de lucht.!!

 • Arjan

  says on:
  26 juni 2016 at 16:17

  Ik woon op de Kamerlingh Onnesweg tussen de kruising met de Johannes Gerardsweg en de Lorentzweg en ervaar vrijwel de gehele dag geluidsoverlast. Vanaf een uur of 05.30 tot na 24.00 komt een een zeer groot aantal vliegtuigen langs die een geluidsoverlast veroorzaken. In piekuren tot wel 20 vliegtuigen in een uur! In de tuin zitten na het werk of in het weekend is niet fijn. Naar mijn mening is het sinds het najaar 2015 zeer verergerd. Schiphol blijft groeien (er komen nog 2 banen bij) dus het is wel zaak om hier aandacht aan te besteden.

 • Wim

  says on:
  26 juni 2016 at 16:34

  Vooral de kleine vliegtuigen van Vliegveld Hilversum maken veel lawaai. Ze vliegen de hele dag door bij mooier weer in het weekend. Nooit een moment rust. En ze vliegen ook laag. Dag in dag uit lawaai.

 • Nico

  says on:
  26 juni 2016 at 16:39

  Ik heb heel veel meer last van motorrijders die op de Kerkelandenlaan even hun knalpot willen laten horen. Ook menen sommigen dat ze de knalpot van hun auto moeten aanpassen. Ongelooflijk wat die wegpiraten voor herrie kunnen produceren. Tuinplezier wordt vergald en van ellende gaan we maar weer binnenshuis zitten.
  Daarbij is het sonore geluid van een overvliegend vliegtuig absoluut niet storend. Bovendien gaan we bijna allemaal wel eens met een vliegtuig op vakantie. Dus we zijn zelf mede oorzaak van vlieggeluid. Als je in een achteraf straatje woont zonder doorgaand verkeer dan stoor je je al heel gauw aan een miauwende kat. Het is maar net in welke omgeving je geluiden hoort.

 • Cora

  says on:
  26 juni 2016 at 17:16

  Ik vind het storend dat de vliegtuigen overvliegen, vooral ’s morgens vroeg (half zes/zes uur !).
  Wat betreft de opmerking van Ton Luiting kan ik hem meedelen dat de helikopters van Lelystad komen en niet van Loosdrecht; dit zijn hulpdiensten !
  Ik woon in Hilversum Zuid en ik weet en leef al mijn leven lang met het vliegveld Loosdrecht.
  Waar ik mij ook aan stoor, zijn de bewoners die op een rustige avond of in het weekend bij mooi weer hun tuin moeten maaien met een motormaaier.

  • R A Kloos

   says on:
   29 juni 2016 at 11:21

   Beste Cora,

   Uw opmerking is niet juist,
   Vliegveld Hilversum(loosdrecht) kent 1 particulier
   helicopter verhuurbedrijf (zgn. rondvluchten), die
   soms lang boven één gebied blijven hangen en mede
   daardoor (ook type motor) veel overlast bezorgen.
   Klagen bij Vliegveld Hilversum helpt!!

   Met vriendelijke groet,

 • Feiko

  says on:
  26 juni 2016 at 17:17

  Ik ervaar het vliegtuiglawaai van de grote verkeersvliegtuigen overdag niet als storend. ’s Avonds is het hier heel stil (omgeving Loosdrechtseweg), een genot. Vorig jaar hadden we wel last van vliegtuigen ’s morgens vroeg, tussen 5 en 7, maar dat is weer over. En we gaan inderdaad allemaal wel eens op vakantie of vliegen voor het werk. daarmee rekening houdend is het lawaai van verkeersvliegtuigen acceptabel.
  Wat de kleine vliegtuigen van vliegveld Hilversum betreft, dat mag van mij direct stoppen. Op de Hoorneboegse hei heel storend, bij huis weliswaar minder, maar de verhouding tussen mensen die er lol aan hebben (meestal hen die zelf zo vliegen) en de mensen die er last van hebben is niet goed.

 • Madeleine Andriesse

  says on:
  26 juni 2016 at 17:37

  Ik woon op de Geuzenweg, vrij dicht achter het station.
  Het ligt er volgens mij erg aan hoe de wind staat en welke start en landingsbanen er gebruikt worden. Er zijn dagen dat er per uur inderdaad wel tien laag vliegende vliegtuigen overkomen, met zoveel herrie dat je in de tuin je gesprek moet onderbreken. Dat is vervelend.
  Er zijn ook dagen dat er minder vliegtuigen overkomen en/of dat ze veel hoger vliegen. Dan heb ik er niet echt last van.

 • Erik

  says on:
  26 juni 2016 at 20:22

  De helikopter die rondvluchten doet van uit vliegveld Hilversum gedraagt zich erg hinderlijk en maakt erg veel geluid.
  Van de anderen geen last.

 • Gerard Peet

  says on:
  26 juni 2016 at 21:29

  Meermalen heb ik het gevoel gehad dat ik het geluk heb met het wonen waar ik woon in Hilversum (dat is in de buurt van hotel Lapershoek). Anders gezegd, als ik mij binnen Hilversum stoor aan vliegtuiglawaai dan is dat altijd in andere delen van Hilversum!! Of elders in het Gooi.

 • paul

  says on:
  27 juni 2016 at 09:36

  Ze blijven maar vliegvelden bouwen en uitbreiden in dichtbevolkte gebieden.
  Steeds meer Schipholvliegtuigen over Hilversum. Maar dat is ook logisch want iedereen wil steeds verder op vakantie. Maar kan iemand uitleggen wat het nut is van de rotvliegtuigjes van het lokale vliegveld? Zodra het mooi weer is beginnen ze te vliegen. Elke 5 minuten zo’n laagvliegend lawaaiding boven onze straten en huizen. Dat is toch geen recreatie? Dat is milieuvervuiling.

 • Tjen

  says on:
  27 juni 2016 at 10:09

  Wonende aan de Utrechtseweg ervaar ik de laatste maanden meer vliegbewegingen; vooral meer heli’s vliegen af en aan. Nu vind ik heli’s erg aantrekkelijk dus ik stoor me daar niet aan! Sportvliegtuigjes merk ik de laatste tijd ook vaker op.

  • Hans

   says on:
   27 juni 2016 at 23:08

   Woon aan de Utrechtseweg.
   met name de helikopters maken erg veel lawaai.
   Andere vliegtuigen blijven maar cirkelen; lijkt wel of ze geen andere route kennen…
   Laat ze eens een ander rondje vliegen in plaats van pal over ons huis.

 • theo van holten

  says on:
  27 juni 2016 at 17:12

  Ik woon in Hvs-Zuid (Urechtseweg), en heb geen enkele hinder van vliegtuiggeluid. De relatieve nabijheid van Schiphol is een voordeel. Het vliegveldje in Hilversum-Loosdrecht is een leuk recreatief element van de omgeving, en het geluid van de lichte vliegtuigjes hiervandaan valt absoluut niet op tussen het gewone verkeersgeluid.

  • Leo Meijer

   says on:
   27 juni 2016 at 20:19

   Helemaal eens met Theo van Holten. Ter aanvulling: ik heb erg veel geluk met veel trampolines in de buurt. De luid schreeuwende kinderen overstemmen ruim elk geluid van ons leuke vliegveldje. Verder lig ik te genieten in mijn bed wanneer in de hele vroege uurtjes de vrachtvliegtuigen opstijgen van Schiphol. Daar komt een deel van mijn pensioenrendement vandaan. De helikopters van de hulpdiensten waken en zorgen voor mijn veiligheid! De Diependaalselaan zorgt voor nogal wat verkeerslawaai als ik in mijn tuin zit. Maar niemand wil de weg over de hei leggen omdat men zo gek is op de natuur. Dus ben ik weer blij dat anderen daar gelukkig van worden (en hun honden ook!). Niet zo blij ben ik met het gegeven dat de mensen in Hilversum een stuk verdraagzamer dan nu waren toen ik hier kwam wonen 30 jaar geleden. Wat een mopperkonten zeg.

 • Rik van Terwisga

  says on:
  28 juni 2016 at 00:48

  Ik maak bezwaar tegen deze vorm van politiek bedrijven. Ik verwacht standpunten en besluiten van de door mij gekozen politici. In plaats daarvan krijg ik vragen vermomd als stellingen. Een bedenkelijke vorm van midle of the road politiek. Neem zelf een positie in! Daarna rekenen wij jullie eens per 4 jaar af.

  • Durk Heidbuurt

   says on:
   28 juni 2016 at 18:30

   Beste Rik,

   Deze vraag stellen wij op verzoek van een medebewoner om meer gevoel te krijgen bij hoe het ervaren wordt. Het betrekken van medebewoners bij het afwegen van vraagstukken en hun input ervaren wij als erg waardevol. En wij hopen ook dat het gewaardeerd wordt door deelnemers.

   Wij willen juist af van een overheid die het allemaal wel beter weet. En op onze kleine bescheiden wijze proberen we daar invulling aan te geven. Uiteraard zal niet iedereen daar eenzelfde gevoel bij hebben. Jammer dat jij het niet zo ervaart, maar het staat je altijd vrij om wel of niet mee te doen

 • R. Bijlsma

  says on:
  28 juni 2016 at 07:42

  Regelmatig wordt ik wakker van vliegtuigen die overvliegen. Erg hinderlijk.

 • Marijke

  says on:
  30 juni 2016 at 00:12

  In de vroege uren vind ik het erg storend wanneer er vliegtuigen over vliegen…
  maar ook de sportvliegtuigen maken een hinderlijk geluid…rustig liggen in je tuin is er dan niet bij…

 • MJ Kammer

  says on:
  30 juni 2016 at 16:27

  Niet genoeg herrie om aanstoot aan te nemen (omg. Gijsbrecht). Helikopters zijn zeker lawaaieriger, maar die komen hier amper boven de wijk. Als het al gebeurt is het gegarandeerd een politieheliktopter, ook op de meest onmogelijke tijdstippen. Die moeten ook hun werk doen, denken we dan maar.