Elke maand leggen wij een actuele stelling voor aan het ‘Panel van 1.000 Hilversummers’. Het panel waarmee PvdA Hilversum haar inwoners een stem wil geven in de lokale politiek. Ook deze maand zijn wij weer erg benieuwd naar uw mening.

Veel emotie rond de komst vierde kliko

Afgelopen week was in het nieuws te lezen dat de burgemeesters in de regio definitief akkoord zijn gegaan met de komst van een vierde kliko. De regionale afvaldienst benadrukt wel dat er per wijk wordt bekeken of de nieuwe kliko voor plastic, metaalverpakkingen en drankenkartons (PMD) haalbaar is.

De stelling

Dit breng ons bij de stelling van de maand:

Wij zijn erg benieuwd wat u als Hilversummer van dit besluit vindt. Maakt u al gebruik van de mogelijkheid om PMD te scheiden? Bent u dat gedoe met die plastic zakken al helemaal zat? En heeft u de ruimte voor een vierde kliko?

Doe ook mee aan de discussie

Wij zijn erg benieuwd naar uw mening. Kan de vierde kliko er nog bij? Klik op de stelling om uw stem uit te brengen. U kunt stemmen t/m 19 april.

27 Comments, RSS

 • Durk Heidbuurt

  says on:
  16 april 2016 at 00:40

  Ik maak er al een poos gebruik van om eerst plastic te scheiden en nu PMD. Maar ik zit wel altijd met die zakken te hannesen en zie ze ook met regelmaat over straat waaien 🙂

  De vierde kliko lijkt een logische stap. Maar die klep mag wel wat een neutralere kleur krijgen.

 • Herman van Dijk

  says on:
  16 april 2016 at 07:56

  geen behoefte aan, tuin is vol genoeg zo

 • Erik Griffioen

  says on:
  16 april 2016 at 08:10

  Ja, zou hoog tijd worden. Sinds het van plastic naar PMD is gegaan, is onze grijze bak bijna leeg en de zakken PMD stapelen zich op in de keuken. Tijd voor een PMD kliko dus!

  • claire verlinden

   says on:
   17 april 2016 at 21:27

   eens met Griffioen : ik heb een hele groet grijze bak en een keer per 6 weken zet ik hem aan de straat , niet omdat ie vol is maar voor de stank

 • Eduard Maat

  says on:
  16 april 2016 at 08:15

  Een vierde kliko zou nog wel kunnen, maar alleen als de grijze kliko gehalveerd wordt. Of eigenlijk zou die wel helemaal afgeschaft kunnen worden. Wij zetten hem nog maar een keer per zes weken halfvol aan de weg…

  • Joost Guijt

   says on:
   18 april 2016 at 09:57

   Dit is het moment om het kliko gebruik te herzien. Zoals velen ontdekken wij dat 3/4 van onze restafval nu gescheiden kan worden: geweldig. De grijze kliko moet dan ook een nieuwe nuttige en actuele bestemming krijgen. De gemeente zou nu kunnen onderzoeken wat er over blijft. Is daar een kliko voor nodig, welk formaat? Is dit het moment om betaalde afvalzakken voor de kleine hoeveelheden in te voeren? Het is te gemakkelijk om tuinen vol te zetten met meer van hetzelfde – nog een kliko. Stop wat tijd en geld in onderzoek om tot een motiverende vernieuwde afval verwerking aanpak te komen.

 • Rob

  says on:
  16 april 2016 at 08:17

  I.p.v. Nog een container (met een schreeuwend gekleurde deksel) erbij ben ik voorstander van een grijze container met een scheidingsschot ter vervanging van de huidige grijze container. Dit gebeurt al in veel gemeenten en op die manier verlies je niet nog meer van je tuin. Waar is de grens, straks beginnen ze over een 5e container…….

 • Gerard Peet

  says on:
  16 april 2016 at 08:31

  In de bevoorrechte positie van ruimte genoeg te hebben, heb ik geen bezwaar tegen die 4e container hoewel ik er geen behoefte aan heb. Sinds de invoering van PMD gebruik ik de antieke vuilnisbak (met gemeentenaam in het deksel) voor voor het restafval, eens per twee weken verhuist de inhoud naar de (kleinformaat) grijze container die vrijwel altijd voor meer dan de helft leeg blijft. De plastic vuilnisbak bij de keukendeur is nu gepromoveerd tot PMD-bak met de PMD-zak er in. De enige (grootformaat) container die regelmatig nog te klein is, is bij ons de groene!
  Maar ik heb alle begrip voor problemen met een 4e container voor mensen met weinig ruimte in huis en tuin.

 • Annie Schalkwijk

  says on:
  16 april 2016 at 09:09

  Kan wel als ik er een landgoed bij geleverd krijg.

 • Louis Hosman

  says on:
  16 april 2016 at 09:11

  Een steeds grotere inspanning om ons afval te scheiden is goed. Er zal echter wel aandacht moeten zijn voor de mensen die weinig ruimte hebben voor een 4e kliko. Daarnaast is het noodzakelijk te blijven uitleggen waarom afvalscheiding beter is. Dat verhoogt het draagvlak. Tot slot: het kleurtje van de kliko zou wel wat minder schreeuwerig kunnen.

 • A. de Beer

  says on:
  16 april 2016 at 09:11

  Ben voorstander van een kliko voor PMD, maar vind dat de oplossing wat creatiever mag: inderdaad een schotje in de grijze kliko of samen met de buren een extra kliko.

 • Gerrit

  says on:
  16 april 2016 at 09:27

  Een PMD-kliko : ja ! Maar een vierde kliko vind ik echt teveel. Zeker omdat niet alle kliko’s door ons volledig benut worden. De enige die tot aan de nok vol zit is de papierkliko, maar de groene en de grijze worden slechts gedeeltelijk gevuld. De grijze komt soms niet eens aan de straat omdat er niet genoeg in zit.
  Is het een idee om voortaan in de grijze kliko het PMD-afval te doen en het afval dat normaal gesproken in de grijze thuis hoort in te nemen zoals nu de PMD wordt ingenomen? Dus in zakjes aan de straat (net als vroegâh) of centrale inname bij supermarkt. Of een buurtkliko voor grijs afval?

 • Albers

  says on:
  16 april 2016 at 10:06

  Graag dan een kleinere grijze bak naast de pmd bak

 • J. Hofstede

  says on:
  16 april 2016 at 10:21

  Ik heb de ruimte. Die 4de is welkom, nu liggen de zakken in de tuin.
  Grijs heb ik steeds minder. Hier moet een creatief idee zijn.

 • Zwinglilaan 01

  says on:
  16 april 2016 at 10:27

  Afvalscheiding 100% ok, maar waar laat ik al die containers?
  Geen enkele zit na 2 weken vol en het afvalscheidingsstation zit vrijwel om de hoek.
  De Hero-zak voldoet daarom prima!
  Het alternatief: bakken delen met de buren

 • Nicole van Gans

  says on:
  16 april 2016 at 11:56

  Sinds de scheiding van de PMD zetten we de grijze bak hooguit 1x per 3 of 4 maanden bij de weg en dan is hij halfvol. Het PMD nemen we elke week in een klein zakje mee als we toch boodschappen doen. Het oud papier kunnen we in een buurcontainer kwijt of we brengen het naar een school. We hebben geen papierbak. Wat ons betreft kunnen we alleen met een kleine groene container toe want het grootste gedeelte gaat op de composthoop en ook het meeste snoeiafval blijft op een hoopje in de tuin. We vinden dat er wat meer mogelijkheden moeten komen om kleine beetjes afval in de wijk in een container kwijt te kunnen. Zo kunnen mensen die weinig afval produceren gemakkelijk hun afval kwijt. Verder zijn we voor een systeem dat mensen stimuleert om minder afval te produceren: bv betalen per kilo.

 • Ton LUITING

  says on:
  16 april 2016 at 12:48

  EINDELIJK die rondwaaiende plastic zakken uit de buurt !!!!!

 • Dick van Herrikhuyzen

  says on:
  16 april 2016 at 16:26

  Als je de grote grijze kliko vervangt door een kleine – kan sinds de pmd-inzameling, hebben wij gedaan – is er ruimte voor een extra kliko. Aan de andere kant verloopt de inzameling van zakken ook prima in onze straat. Het is dus duidelijk afhankelijk van iemands persoonlijke situatie. Waarom kunnen beide niet naast elkaar bestaan? Zakken gewoon naast de kliko zetten, zoals mensen dozen met papier naast de blauwe kliko’s plaatsen.

 • bep Spaanjaars

  says on:
  16 april 2016 at 18:00

  Ik sluit me bij Dick van Herrikhuyzen aan. Ik vind de zakken voor pmd prima

 • Christine Tamminga

  says on:
  16 april 2016 at 20:19

  Ik ben het helemaal met vorige reacties eens:
  de grijze container zet ik slechts af en toe aan
  de weg omdat het afval er anders wel heel lang inzit.
  Scheiden van afval maakt mensen bewuster, maar
  Nog belangrijker is zo weinig mogelijk afval produceren .
  Bv zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal . Neem
  de boodschappentas en plastic zakken mee.

 • Jan Paul van Hemert

  says on:
  16 april 2016 at 21:07

  De papier container hebben we toen al niet genomen om twee redenen,1e wil die bakken gewoon niet in het zicht hebben en kon die ook niet kwijt. 2e breng al jaren het papier naar het dierenasiel. Nu een bak erbij voor PMD zit ik eigenlijk ook niet op te wachten en aan de andere kant wordt ik die zakken ook wel zat. De grijze container, heb nu nog een grote mag van mij de helft worden van een kleine grijze. GA binnenkort maar even een kleine grijze aanvragen. Wil ik nu een bak erbij ik weet het niet, kan hem niet echt kwijt zonder mijn tuin te moeten aanpassen. Wil ook wel echt van die zakken af. Milieu….. wat moet ik er nu mee als ik verhalen lees dat al het plastic momenteel de oven ingaat vanwege de lage olie prijs, dubbel allemaal en des te lastiger.

 • U. Oehlschlaegel

  says on:
  17 april 2016 at 09:59

  Een kliko ten opzichte van een zak geeft meer gemaak en dan kunnen we op de oude voet doorgaan: lekker consumeren, nergens over nadenken. Geschilde aardappelen in plastic verpakking? Waarom niet; hup – de kliko in.
  We moeten niet naar steeds meer kliko’s , maar naar minder consumptie in het algemeen en minder afval in het bijzonder.

 • MJ Kammer

  says on:
  18 april 2016 at 13:54

  Wij doen actief aan afvalscheiding. Ervaar niet de problemen van ophopen, stank etc. Wat is er zo moeilijk aan plastic afval meenemen tegelijk met het statiegeld en glaswerk? Wij zetten PMD vrijwel nooit aan de straat. De boodschappen komen nl meerdere keren per week. Naar de winkel moet men toch, en het weegt niets.
  Wat wel weer ergerlijk is, is dat er voor PMD beduidend minder inzamelpunten in de wijk zijn en dat de containers ook weleens mankementen vertonen. Wat mij betreft niet in balans met het aanbod. Als er net zoveel PMD containers als glascontainers zouden zijn, komt iedereen er gemakkelijk vanaf.

 • Van den Bosch

  says on:
  18 april 2016 at 21:22

  Ik ben voor, in het centrum wonen met al die losse zakken is geen pretje. Het is iedere maandag een zooitje in de straat. Wij zetten nog steeds vuilniszakken langs de weg, behalve het oud papier.
  Ik ben dus voorstander van überhaupt containers. Zakken is een bron van ergernis doordat het ongedierte aantrekt, honden en katten trekken de zakken stuk met als gevolg dat een hoop vuil op straat belandt.
  Liever een container in mijn tuin, want de vuilniszakken moet ik toch ergens kwijt nietwaar?

 • anoniem

  says on:
  18 april 2016 at 21:47

  niet nog een container in de tuin! het gaat toch prima zo? sinds uitbreiding PMD waaien de zakken ook niet meer weg. PMD eens in de 2 weken ophalen, grijze container kan naar eens in de maand ophalen.

 • Luther

  says on:
  19 april 2016 at 10:24

  Ik wil niet nog een container erbij.
  Zou graag de innovatie willen zien op de bestaande grijze container. Deze wordt zo langzamerhand volledig overbodig; Wij krijgen (4 personen) lang niet meer vol. Waarom geen bak-in-de-bak in bestaande grijze container: Half plastic, half overig. Veel goedkoper en geen extra container erbij.

 • M.Th.C. Schrama

  says on:
  20 april 2016 at 08:58

  Dan heb ik straks mijn tuintje vol met containers i.p.v. met bloemen!!! De papierbak (container nr 3) vormt al een probleem qua ruimte!!! Geen voorstander van een 4e container: plastic zakken voldoen prima!